Vraag het examen altijd in goed overleg met de rijschool aan. Dat verhoogt de slagingskans. Ga dus liever niet in tegen het advies van de instructeur, maar neem als dat nodig is nog een extra rijles. De instructeur is een specialist en weet precies wanneer je er klaar voor bent om af te rijden.

U kunt contact opnemen met BOVAG via de tool hulp bij klachten.

Ja, iedereen die op of na 1 november 1994 is geboren, mag meedoen aan 2toDrive. Je kan je bij elke willekeurige BOVAG-rijschool aanmelden. Er zijn er 1.000 in het hele land, dus altijd wel eentje bij jou in de buurt. 2toDrive is een experiment van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en duurt zes jaar. Daarna kan het definitief wet worden.

Vanaf je 16e verjaardag mag je dan al theorie-examen doen, zes maanden later (met 16,5 jaar) kun je beginnen met rijlessen en zodra je 17 bent mag je praktijkexamen doen. Tot je 18e kun je gaan autorijden met een coach naast je (denk aan het aanvragen van de begeleiderspas!) en daarna mag je zelfstandig de weg op.

Gaat jouw rijschool onverhoopt failliet en heb je vooruitbetaalde lessen of een lespakket-tegoed? Neem dan contact op met het BOVAG Garantiefonds via schade@bovemij.nl of 010-7534250.

BOVAG zorgt voor een passende oplossing, zodat jij je geld niet kwijt raakt. Je hebt daarvoor de onderstaande documenten nodig:

  • Een bewijs van betaling
  • Een ingevulde BOVAG Lesovereenkomst, voorzien van jouw handtekening
  • Een ingevulde (BOVAG) leskaart

Vraag hier dus altijd naar als je begint met je rijlessen, dan weet je zeker dat je geen enkel risico loopt.

Als je bent geslaagd voor je rijbewijs B (personenauto), krijg je een zogenaamd puntenrijbewijs. Het puntenrijbewijs is vijf jaar geldig. Bega je in die periode geen grote overtredingen en veroorzaak je geen ernstige ongelukken, dan wordt het automatisch omgezet in een definitief rijbewijs. Ga je echter drie keer de fout in, dan moet je je rijbewijs inleveren en opnieuw theorie- en praktijkexamen doen.

Een 2toDrive coach moet minimaal 27 jaar oud zijn en minstens 5 jaar een rijbewijs B hebben. De coach mag in de afgelopen 4 jaar niet veroordeeld zijn voor zware verkeersovertredingen. En het spreekt natuurlijk voor zich dat de coach tijdens het begeleiden niet onder invloed mag zijn van drugs of alcohol. Je kunt maximaal 5 coaches opgeven. Zij worden vermeld op jouw begeleiderspas. Je kunt een pas aanvragen op 2toDrive.nl.

Nee, dat mag niet. Zodra je geslaagd bent, is het alleen binnen Nederland toegestaan om als 17-jarige met coach auto te rijden.

Als je rijles neemt bij een BOVAG-rijschool kun je rekenen op deskundige instructeurs, goed onderhouden lesauto’s, inzicht in je vorderingen, een betrouwbare lesovereenkomst en een goed slagingspercentage. Bovendien kun je terugvallen op het BOVAG Garantiefonds Rijscholen. Zo weet je zeker dat je een vooruitbetaalde rijopleiding altijd af kunt maken bij een andere BOVAG-rijschool, mocht jouw rijschool onverhoopt failliet gaat.

BOVAG stelt hoge eisen aan het slagingspercentage van alle aangesloten rijscholen. Toch kan het ook bij BOVAG-rijscholen voorkomen dat er lager wordt gescoord dan het toegestane gemiddelde. De rijschool kan bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in het geven van rijlessen aan anderstaligen of leerlingen die moeite hebben met leren. Vaak moeten deze leerlingen een paar keer examen doen.

Gemiddeld heb je zo’n 41 lesuren nodig om je rijbewijs te halen. Maar dat kan voor jou natuurlijk anders zijn. Bij de kosten voor de lessen komen ook nog de kosten voor het theorie-examen en het afrijden. De totale prijs van je rij-opleiding hangt dus af van het aantal lessen en het aantal keer dat je examen doet. Maar kijk niet alleen naar prijs. Let bij je keuze ook op het slagingspercentage van een rijschool. Dat is niet zaligmakend, maar zegt wel wat over kwaliteit. Bij een BOVAG-rijschool weet je zeker dat het slagingspercentage altijd rond het gemiddelde in een regio ligt. Vraag er gerust naar of kijk op Rijschoolgegevens.nl. Online kun je ook zoeken naar reviews van andere leerlingen.

Hoeveel lessen een persoon nodig heeft hangt van verschillende factoren af, zoals: motivatie, leeftijd en opname capaciteit. Volgens Bovag Gemiddeld heb je zo’n 41 lesuren nodig om je rijbewijs te halen. Tijdens een intest leer je de instructeur kennen en krijg je een 90 minuten durende beoordelingsrit. Aan de hand hiervan wordt er beoordeeld hoeveel lessen er nodig zijn om het rijbewijs te behalen. Het blijf een indicatie!

Een Tussentijdse Toets (TTT) is een toets die door een examinator van het CBR wordt afgenomen. De TTT wordt op exact dezelfde manier afgenomen als een echt praktijkexamen. Het is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het rijexamen en om eventuele nervositeit weg te nemen. Uit statistieken blijkt dat de slaagkans door een tussentijdse toets met twintig procent kan toenemen. Klik >>> video tussen tijds toets!

Wat jouw compact rijlespakket gaat kosten weet je exact na de proefles. Wij brengen zeer zorgvuldig advies uit. Uiteraard blijft dit een indicatie, maar je kan ons aan het advies houden als je onverhoopt niet slaagt kan je beroep doen op je examen Garantie.

zie voorwaarden Gratis examen

Hoe snel je je rijbewijs wil halen is puur afhankelije van jezelf en de tijd die je hebt, om te lessen. Hoe meer lessen in de week, hoe sneller je slaagt. Wij raden aan te beginnen met 2 of 3 keer in de week, wil je nog snel dan is verstandig om een spoed rijopleiding te volgen.

Alle voorwaarden om voor gratis herexamengarantie in aanmerking te komen staan vermeld op ons Algemene voorwaarden.

Alle voorwaarden voor een gratis examen zie je in je algemene voorwaarden.

This post is also available in: Engels Portugees, Portugal